Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Eriksson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”.
– Var noggranna, varje millimeter räknas, är den föregående vinnarens tips till de unga talangerna.

SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som instiftades år 2022 av Plåt & Ventbyrån och som återkommer vartannat år. Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset.

Nu offentliggörs de tre finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024, vilka kommer att tävla mot varandra den 23-25 april under Yrkes-SM i Karlstad.

Finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024 är:
Albin Eriksson, 19 år, Östrabo Yrkesgymnasium i Uddevalla
Rohullah Rajabi, 20 år, ventilationsmontör på Klimatentreprenad Värmland
Hobbe Eriksson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund

Albin Eriksson, Uddevalla

Albin Eriksson

Östrabo Yrkesgymnasium, Uddevalla
19 år

"Arbetet är som lego i grund och botten. Det är roligt att arbetet hela tiden kräver nya lösningar, man arbetar inte utefter en färdig skiss."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag spelar gärna TV-spel eller är ute kör bil eller tjejens EPA. Annars umgås jag med vänner, vi äter tillsammans och kollar på film.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Jag är envis! För att bli bättre på det jag gör är jag lyhörd för tips och tricks. Jag ser mig inte som en mästare, utan backar hellre ett steg och lär mig av andra för att det ska bli rätt.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill jobba mig uppåt inom branschen och skapa ett eget starkt kontaktnät för att utföra ett bra jobb. En ordentlig lön sitter heller inte fel. Utöver det vill jag leva det vanliga Svensson-livet – att ha en familj och jobba med det man tycker om.

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag gillar att bygga saker, arbetet är som lego i grund och botten. Min chef, som är min granne, har jobbat med pappa en gång i tiden. Det var på det sättet jag fattade intresset för yrket. Det är roligt att arbetet hela tiden kräver nya lösningar, man arbetar inte utefter en färdig skiss.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?

För att förbereda mig kommer jag se till att arbeta lite mer självständigt och öva på att klara uppgifterna själv. Samtidigt fortsätter jag att fråga om tips och lära mig av mina kollegor.

Läs hela intervjun

Rohullah Rajabi, Karlstad

Rohullah Rajabi

Nobelgymnasiet, Karlstad
20 år

"Någon gång i framtiden vill jag arbeta med projektledning."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag är fotbollsdomare och har varit det de senaste fem åren. Utöver det hänger jag med kompisar eller tränar löpning.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Jag skulle säga att jag är lösningsorienterad och snabb.

Vad har du för framtidsplaner?

Just nu jobbar jag som monterare, men någon gång i framtiden vill jag arbeta med projektledning. Jag trivs otroligt bra på firman jag jobbar på nu och vill gärna vara kvar här, det är trevliga och hjälpsamma kollegor!

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag gick bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri på gymnasiet och fick tips om att man kunde utbilda sig till ventilationsmontör. Jag fick prova på yrket hos en väns pappa som har egen firma och på den vägen är det. Jag gick ett kort program på Katrineholms branschskola och tyckte det var jättekul. Jag har lärt mig det mesta under praktiken.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag känner mig trygg i det jag gör och har haft mycket praktik, men jag kommer ta tips från mina kollegor och sedan ta det som det kommer.

Läs hela intervjun

Hobbe Eriksson, Östersund

Hobbe Eriksson

Jämtlands Gymnasium, Östersund
18 år

"Jag är liten och smidig och försöker vara så noggrann det bara går."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag köpte en ny skoter i år, så det har blivit en hel del åkning. Annars gillar jag att hänga med kompisar och min familj.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Liten och smidig! Jag försöker vara så noggrann det bara går.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill fortsätta jobba inom ventilation. Det skulle såklart vara kul att resa framöver, men först handlar det om att jobba och tjäna in lite pengar.

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Det lät mest intressant av det jag kunde välja mellan. Hade ingen koppling till det innan, så det var helt slumpmässigt.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag vet inte riktigt vad jag ska träna på eftersom jag inte vet vad det är för tävlingsuppgift. Jag får ta det som det kommer och får träna på lite allt möjligt.

Läs hela intervjun

Tävlingsuppgiften kräver styckning och montering
Ventilationsmontörernas uppgift under SM består till en viss del av förarbete inför montering. Detta innebär styckning, mängdning och beställning av materiel enligt en särskilt framtagen tävlingsritning. Även själva monteringen sker enligt ritning, men precis som det kan vara i ett kundprojekt så kommer det att ske förändringar under tävlingen, vilket de tävlande måste hantera och utföra.

Tips inför slutspurten i SM från Pontus Forsström, vinnare år 2022
Endast en av de unga talangerna kan landa högst upp på prispallen, något som Pontus Forsström lyckades med år 2022 då han var 19 år. Idag arbetar han som ventilationsmontör samt ventilations- och värmepumpstekniker. Parallellt har han en roll som yrkesambassadör, vilket innebär att han lyfter yrket ventilationsmontör och vikten av en skräddarsydd utbildning.

– Till årets finalister är mitt bästa tips att vara noggrann, varje millimeter räknas! En SM-tävling inom ventilation är mycket viktig, framförallt för att framhäva yrket i sig, men också för att ge ungdomar en chans att visa vad de går för. Att ha vunnit SM är som ett kvitto på att jag är duktig på mitt jobb, vilket betyder oerhört mycket. Det är även kul att ha det på sitt CV, säger Pontus Forsström, vinnare av titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör ” år 2022.

SM-finalen
Finalen genomförs på Yrkes-SM i Tingvalla Sportcenter i Karlstad, den 23-25 april 2024. Där kommer vi även att ha en monter som visar upp ventilationsyrket. Vinnaren av ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024” tillkännages i samband med prisutdelningen torsdagen den 25 april, efter klockan 16.30.

Vid frågor och funderingar, kontakta oss:
Magnus Karlqvist 070 276 28 78, magnus@platventbyran.se
Kaveh Nowroozi 073 729 12 81, kaveh@platventbyran.se

Vi ser fram emot ett riktigt bra SM unga ventilationsmontörer 2024!

Mer om SMUV

Genom att lyfta fram unga talanger och deras arbete, bidrar tävlingen till att sprida kunskap om branschens vikt och framtida möjligheter. Det är en fest för innovation och expertis, och en källa till inspiration för kommande generationer av ventilationsmontörer.