Rohullah Rajabi är Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024

För andra gången har Sveriges unga ventilationsmontörer fått chansen att göra upp i en SM-final. Rohullah Rajabi från Karlstad var både snabbast och hade hög ritningsförståelse i den nervkittlande tävlingen, vilket ledde till en guldmedalj. Finalen avslutades igår, 25 april, under Yrkes-SM i Karlstad.

Juryn imponerades av Rohullahs målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press. Själv var han mycket glad över vinsten och nöjd med sin planering.

- Det känns bra, det är kul att vara bäst i Sverige. Min strategi var att försöka vara så noggrann som möjligt och jag tänkte att varje millimeter räknas. Till exempel monterade jag så rakt som möjligt, allt skulle vara rätt. Första dagen var jag väldigt nervös och trodde inte att det skulle gå bra, men sen släppte det. Tävlingen kändes bra, men det var lite pressande att det var så många som tittade på. Nu kommer jag att jobba i några år, sen vill jag testa att vara projektledare, säger Rohullah Rajabi.

Medaljörerna i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” är:
Guld: Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad
Silver: Hobbe Ericson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund
Brons: Albin Eriksson, 19 år, Uddevalla gymnasieskola i Uddevalla

Tävlingsuppgiften krävde stort ansvar
SM-finalen hölls den 23–25 april under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad, med rekordmånga 28 000 besökare, vilket sannolikt satte extra press på de tävlande. Tävlingsuppgiften gick ut på att montera kanaler med tillhörande detaljer enligt ritning och monteringsmanualer. Montaget genomfördes i två delar – första delen bedömdes efter färdigställt montage, sedan fick finalisterna en kompletterande ritning med förändringar på det ursprungliga montaget.
Deltagarna ansvarade själva för att identifiera och beställa det material som krävdes för montaget. Därtill var det upp till de tävlande att bestämma i vilken ordning de olika arbetsmomenten skulle genomföras.

- Alla tre finalister gjorde mycket fina och bra montage. De är verkligen skickliga för sin ålder. Ventilationsmontör är ett yrke där man får lösa problem och vara kreativ – och i SM lyfts detta fram inför blivande gymnasielever, säger Henrik Bodén Whendin, ventilationsmontör och en av tre domare i SM för unga ventilationsmontörer 2024.

Steg för steg-guide: De här tävlingsmomenten behövde de tre finalisterna bemästra
1. Läsa en ventilationsritning och utifrån den planera arbetet och vilket material som behövs.
2. Beställa och ta emot allt material, såsom kanaler, böjar, don, fästen med mera.
3. Montera ventilationssystemet enligt ritningen.
4. Bedömning/utvärdering: kvaliteten på arbetet kontrolleras av en utsedd jury. De bedömer kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång.

Finalen i SM för unga ventilationsmontörer 2024 genomfördes under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april. Totalt tävlade 32 yrken sinsemellan och i år slogs nytt besöksrekord då drygt 28 000 personer besökte mässan.

SM lyfter unga talanger inom ventilation
SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som hålls vartannat år och arrangeras samt genomförs av Plåt & Ventbyrån, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Huvudsponsor är Lindab.

Albin Eriksson, Uddevalla

Albin Eriksson

Uddevalla Gymnasieskola, Uddevalla
19 år

"Arbetet är som lego i grund och botten. Det är roligt att arbetet hela tiden kräver nya lösningar, man arbetar inte utefter en färdig skiss."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag spelar gärna TV-spel eller är ute kör bil eller tjejens EPA. Annars umgås jag med vänner, vi äter tillsammans och kollar på film.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Jag är envis! För att bli bättre på det jag gör är jag lyhörd för tips och tricks. Jag ser mig inte som en mästare, utan backar hellre ett steg och lär mig av andra för att det ska bli rätt.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill jobba mig uppåt inom branschen och skapa ett eget starkt kontaktnät för att utföra ett bra jobb. En ordentlig lön sitter heller inte fel. Utöver det vill jag leva det vanliga Svensson-livet – att ha en familj och jobba med det man tycker om.

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag gillar att bygga saker, arbetet är som lego i grund och botten. Min chef, som är min granne, har jobbat med pappa en gång i tiden. Det var på det sättet jag fattade intresset för yrket. Det är roligt att arbetet hela tiden kräver nya lösningar, man arbetar inte utefter en färdig skiss.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?

För att förbereda mig kommer jag se till att arbeta lite mer självständigt och öva på att klara uppgifterna själv. Samtidigt fortsätter jag att fråga om tips och lära mig av mina kollegor.

Läs hela intervjun

Hobbe Ericson, Östersund

Hobbe Ericson

Jämtlands Gymnasium, Östersund
18 år

"Jag är liten och smidig och försöker vara så noggrann det bara går."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag köpte en ny skoter i år, så det har blivit en hel del åkning. Annars gillar jag att hänga med kompisar och min familj.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Liten och smidig! Jag försöker vara så noggrann det bara går.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill fortsätta jobba inom ventilation. Det skulle såklart vara kul att resa framöver, men först handlar det om att jobba och tjäna in lite pengar.

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Det lät mest intressant av det jag kunde välja mellan. Hade ingen koppling till det innan, så det var helt slumpmässigt.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag vet inte riktigt vad jag ska träna på eftersom jag inte vet vad det är för tävlingsuppgift. Jag får ta det som det kommer och får träna på lite allt möjligt.

Läs hela intervjun

Rohullah Rajabi, Karlstad

Rohullah Rajabi

Nobelgymnasiet, Karlstad
20 år

"Någon gång i framtiden vill jag arbeta med projektledning."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag är fotbollsdomare och har varit det de senaste fem åren. Utöver det hänger jag med kompisar eller tränar löpning.

Vilka styrkor har du som ventilationsmontör?

Jag skulle säga att jag är lösningsorienterad och snabb.

Vad har du för framtidsplaner?

Just nu jobbar jag som monterare, men någon gång i framtiden vill jag arbeta med projektledning. Jag trivs otroligt bra på firman jag jobbar på nu och vill gärna vara kvar här, det är trevliga och hjälpsamma kollegor!

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör?

Jag gick bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri på gymnasiet och fick tips om att man kunde utbilda sig till ventilationsmontör. Jag fick prova på yrket hos en väns pappa som har egen firma och på den vägen är det. Jag gick ett kort program på Katrineholms branschskola och tyckte det var jättekul. Jag har lärt mig det mesta under praktiken.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag känner mig trygg i det jag gör och har haft mycket praktik, men jag kommer ta tips från mina kollegor och sedan ta det som det kommer.

Läs hela intervjun

Vid frågor och funderingar, kontakta oss:
Magnus Karlqvist 070 276 28 78, magnus@platventbyran.se
Kaveh Nowroozi 073 729 12 81, kaveh@platventbyran.se

Mer om SMUV

Genom att lyfta fram unga talanger och deras arbete, bidrar tävlingen till att sprida kunskap om branschens vikt och framtida möjligheter. Det är en fest för innovation och expertis, och en källa till inspiration för kommande generationer av ventilationsmontörer.